Boekbespreking

The Art of Justice

Met dit prachtige boek uitgegeven door Stockmans Art Books viert de VZW Meta-Morphosis de 150e verjaardag van de eerste steenlegging van het Brusselse Justitiepaleis.

Opiniemakers en artiesten werden uitgenodigd om hun visie over het Justitiepaleis en de bredere rol van justitie te delen. Zo is er onder andere een hoofdstuk over justitie en klimaat, justitie en vrouwen (met een eerbetoon aan Marie Popelin) en ‘restorative justice’.

Het boek is geschreven in het Engels en er is een versie met een Nederlandse en een Franse vertaling in het laatste hoofdstuk. Het meest onder de indruk zijn we van de prachtige paginagrote foto’s, zowel historisch als hedendaags, de grondplannen, de krantenartikels uit het verleden, de afbeeldingen van de plaatsing van de enorme toegangsdeur. Ook het hoofdstuk ‘Meetings at the Palace of Justice’ zet de mensen in de kijker die we allemaal wel eens op het paleis zijn tegengekomen.

Afsluiten doen we met enkele cijfers uit het boek: er werd 17 jaar aan het Justitiepaleis gewerkt, helaas stierven 200 arbeiders op de werf, bij de opening in 1883 werd het gebouw verlicht met 40.000 kaarsen, de oppervlakte is bijna 40 voetbalvelden groot en de koepel weegt 34.000 ton.

Deze klepper staat vast prachtig op elke koffietafel. Het boek is hier verkrijgbaar.

Vlaams Pleitgenootschap