Meegedeeld

Initiatives for Peace and Human Rights

Dit gerechtelijk jaar koos het VPG een nieuw sociaal project, Initiatives for Peace and Human Rights (iPeace Belgium VZW) opgericht door een advocate aan de Balie van Brussel. Doorheen het gerechtelijk jaar zal het VPG dit goede doel steunen door het organiseren van tal van projecten en activiteiten. Stay tuned!

De moederorganisatie, Initiatives for Peace and Human Rights (iPeace Rwanda) is in 2001 opgericht door advocaten aan de Balie van Kigali, met twee missies: het promoten van het onderwijs inzake mensenrechten en het verbeteren van de toegang tot justitie voor kwetsbare individuen.

Sinds 2013 organiseert iPeace jaarlijks een vijfdaags opleidingsprogramma voor rechtenstudenten van de universiteiten in de Grote Merenregio in Afrika (Rwanda, DRC, Burundi, Kenia, Tanzania en Oeganda) om het universitair onderwijsprogramma op het gebied van mensenrechten en internationaal humanitair recht te promoten.

Centraal in dit programma staat de pleitwedstrijd, die met haar 8e editie in 2020 uitgegroeid is tot de grootste regionale pleitwedstrijd in Afrika met de jaarlijkse participatie van meer dan 40 universiteiten, 80 studenten en 30 internationale experts.

Crispine Musobokelwa, studente aan de universiteit van Goma, tijdens de pleitwedstrijd

iPeace biedt op die manier de opportuniteit aan rechtenstudenten uit verschillende Afrikaanse landen om relevante juridische kennis en vaardigheden te verwerven inzake mensenrechten. Zij worden geïnspireerd om ideeën uit te wisselen met elkaar, professoren en andere internationale experts. De pleitwedstrijd vormt een unieke en waardevolle ervaring tijdens hun universitaire studie waardoor zij hun persoonlijke en professionele opportuniteiten kunnen vergroten.

“Het Grote Merengebied trainingsprogramma helpt ons niet alleen bij onze opleiding maar het leert ons ook levenslessen. Het toont ons hoe we in teamverband kunnen werken, we leren elkaar beter te begrijpen en we doen kennis op van praktijk­experten. Het verenigt verschillende levensaspecten in één plaats op enkele dagen en dat is geweldig.”

Deelnemer van de Mzumbe universiteit te Tanzania

Daarnaast richtte iPeace een mobiele Legal Aid Clinic op in de zuidelijke districten van Rwanda waarbij gratis juridisch advies verleend wordt aan kwetsbare individuen afkomstig uit afgelegen gebieden. Dit betreft voornamelijk advies inzake familie- en landrecht, als gevolg van de genocide van 1994. iPeace wil op die manier de kloof tussen deze groep mensen en de toegang tot het rechtssysteem overbruggen.

iPeace gelooft dat elke persoon zijn of haar rechten moet kennen

Ben je het daarmee eens en draag je graag je steentje bij ? Doneer je bijdrage op het bankrekeningnummer van iPeace Belgium VZW:

BE40 3631 9503 0563 (BIC: BBRUBEBB)

Wens je meer informatie over vrijwilligerswerk, stuur dan zeker een e-mail naar info@vlaamspleitgenootschap.be

Kijk ook op de website voor meer informatie:
https://www.iphr-ipdh.org/

In samenwerking met: iPeace Rwanda, USAID, ICRC, the Swiss Federal Department of Foreign Affairs, GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), Genève stad, Paul Reuters Funds, Vrije Universiteit Brussel, Universiteit van Utrecht, Société Québécoise de Droit International, Pro Victimis Foundation en de Stichting Initiatives for Peace and Human Rights. iPeace Belgium VZW werd opgericht door Olivia Vansteelant (advocaat aan de Balie van Brussel), Nele Roekens (juriste) en Ezéchiel Amani Cirimwami (Ph.D in internationaal recht aan de VUB en UCL, Research Fellow at Max Planck Institute Luxembourg).

Vlaams Pleitgenootschap