Boekbespreking

De Laatste Farao, een avontuur van Blake en Mortimer

Scenario: Jaco Van Dormael, Thomas Gunzig en François Schuiten; Tekeningen: François Schuiten; Inkleuring: Laurent Durieux

Een mysterieuze straling wordt vastgesteld in en rond het Justitiepaleis in Brussel. De straling versterkt met de dagen, legt alle elektrische toestellen lam, en bedreigt uiteindelijk de hele planeet. Het leger besluit de stad Brussel te ontruimen en met een muur af te scheiden van de rest van de aardbol. Wie beter kan de wereld redden dan de Britse helden kapitein Francis Blake en Professor Philip Mortimer?

Blake brengt Mortimer vanuit Groot-Brittannië met een vliegtuigje naar Brussel. Daar trekt Mortimer op onderzoek uit. Het wordt een gevaarlijke tocht langs de verlaten straten van Brussel. Met de hulp van enkele mensen die nog steeds in de ontruimde en ommuurde stad wonen, slaagt Mortimer erin om het Justitiepaleis te bereiken. Mortimer dringt binnen in het grote gebouw en komt na een lange tocht in de kelders van het Justitiepaleis bij de fundamenten van het gebouw. Daar treft hij een eeuwenoud bouwwerk aan met een complex mechanisme dat de straling zou kunnen doen stoppen. Zal Mortimer erin slagen om de straling onder controle te krijgen? Kunnen hij en zijn goede vriend Blake (voor de zoveelste keer) de wereld redden van de ondergang?

Blake en Mortimer zijn de hoofdpersonages van de gekende Belgische stripreeks die naar hen werd genoemd. De stripreeks werd vanaf 1946 getekend en de scenario’s werden ontworpen door Edgar P. Jacobs. Elke stripliefhebber kent de albums ‘het geheim van de zwaardvis’, ‘het geheim van de grote piramide’, ‘het gele teken’, ‘het raadsel van Atlantis’, ‘SOS meteoren’, ‘de valstrik’, ‘het halsnoer van de koningin’ en ‘de 3 formules van professor Satô’. Na het overlijden van Edgard P. Jacobs in 1987 werd de stripreeks verdergezet door andere (en wisselende) tekenaars en scenaristen, wat nog een 15-tal nieuwe albums opleverde.

Het album ‘de laatste farao’ van Van Dormael, Gunzig, Schuiten en Durieux is een eerbetoon aan deze stripreeks Blake en Mortimer en aan het werk van Edgard P. Jacobs. Dit nieuwe verhaal heeft echter niet de bedoeling om te passen binnen de klassieke originele reeks van Blake en Mortimer. De twee hoofdrolspelers Blake en Mortimer zijn dezelfde, maar de opbouw van de verhaallijn verloopt anders. Ook de grote slechterik kolonel Olrik en diens handlanger Sharkey hebben er deze keer echt niets mee te maken. Het album ‘de laatste farao’ zal de lezer bijblijven voor de prachtige tekeningen van Brussel en van de eindeloze gangen en zalen van het Justitiepaleis.

Boekbespreking geschreven door Peter Pallioen

Vlaams Pleitgenootschap