JABkes

Welkom aan onze fantastische Brusselse balie!

Naar jaarlijkse gewoonte heten zowel de nieuwe vertegenwoordiger van de stagiairs als de voorzitter van de JABkes de advocaat-stagiairs welkom. Julie Crowet en Dietrich Bourguignon doen dit hier ieder in hun eigen stijl.

Julie Crowet

Brussel is een prachtige bruisende stad, waar je je als stagiair nooit zal vervelen. Niet alleen zijn er veel bars en restaurants maar ook zeer veel rechtbanken in beide landstalen, waardoor je in het begin een goede wegwijzer zal nodig hebben.

Goede wegwijzers zullen ongetwijfeld je patron zijn en de talrijke confraters die je gedurende de komende jaren zal ontmoeten.

Ook ik hoop een wegwijzer te zijn voor al je vragen en sta ter beschikking indien je een vertrouwelijk gesprek wenst of gewoon een luisterend oor nodig hebt.

Ik zei toch ook dat Brussel een bruisende stad is door al zijn bars? Zet je graag een stapje in het nachtleven of wil je andere confraters ontmoeten? De JABkes en het Vlaams Pleitgenootschap organiseren heel wat evenementen in Brussel. Ga naar hun Facebookpagina en blijf bij met de komende evenementen! Wie weet komen wij elkaar snel tegen op één van deze activiteiten.

Geniet van je eedaflegging, hetgeen een bijzondere ervaring is en ik wens je nog een goed begin van het nieuw gerechtelijk jaar!

Julie Crowet
Vertegenwoordiger van de stagiairs 2019-2020

Dietrich Bourguignon

Welkom waarde confraters,

‘Confraters’ inderdaad, wen maar aan die term, want dat wordt jullie nieuwe voornaam onder de advocaten. Naast ‘confrater’ zal men jullie trouwens ook vaak aanspreken als ‘meester’ van zodra jullie op maandag 2 september de eed zullen afgelegd hebben als advocaat-stagiair. Wen er bijvoorbeeld ook maar aan dat nonkels en andere familieleden jullie op familiefeestjes allerlei juridische vragen zullen stellen waarbij jullie het in Keulen zullen horen donderen. En dat is niet het enige dat er zal veranderen nadat op maandag 2 september de eed zal zijn afgelegd. Jullie gaan namelijk heel wat zaken leren en tegenkomen die jullie nooit eerder ervaren hebben en waarbij jullie vaak niet meteen zullen weten wat te doen.

Vrees evenwel niet! Wij zijn allemaal ook advocaat-stagiair geweest of zijn het nog steeds en hebben begrip voor jullie – soms toch wel – moeilijke situatie. Teneinde de advocaat-stagiair te steunen en te helpen werd in het verleden de Jong Advocaten Brussel VZW, of korter, de ‘JABkes’ opgericht. De JABkes is een organisatie bestaande uit – hoe kan het ook anders – jonge advocaten. Zij verenigt de jonge confraters en is er voor hen in leuke en minder leuke tijden.

Dit doen we ten eerste door hen de juiste informatie te bezorgen. Op onze drukbezochte FAQ-websitepagina kunnen de stagiairs hun vragen over de stage overzichtelijk beantwoord zien of krijgen ze onze contactgegevens voor de vragen die met discretie dienen behandeld te worden.

In tweede instantie brengen wij informatie over aan de vertegenwoordiger van de stagiairs die werd aangesteld om de belangen van de stagiair te verdedigen voor de Nederlandse Orde van Advocaten bij de Balie van Brussel.

Ten derde zorgen wij naast het serieuze werk ook voor ‘serious fun’ en vormen wij tijdens onze formele vergaderingen en andere contactmomenten het gespreksplatform bij uitstek om het leven van de advocaat-stagiair samen nog beter te maken. Denk maar aan onze populaire activiteiten zoals bijvoorbeeld de JABkes quiz in het Justitiepaleis, een boksinitiatie, een kartingtoernooi, onze vele after works, De Nacht, enzovoort enzovoort.
Vergeet zeker niet te kijken op onze website (www.jabkes.be) en vooral onze Facebook pagina om op de hoogte te blijven.

Alvast voor nu een dikke proficiat en veel succes gewenst tijdens jullie stage!

Hopelijk tot binnenkort op onze
activiteiten,

Dietrich Bourguignon
Voorzitter JABkes 2019-2020
www.jabkes.be

Vlaams Pleitgenootschap