VPG/CEPANI middagseminarie I – Bemiddeling en andere vormen van minnelijke geschillenoplossing: altijd, overal en door iedereen?

14 oktober 2022 11:45 - 14:45

VPG/CEPANI middagseminarie – Bemiddeling en aanverwante vormen van minnelijke geschillenoplossing: altijd, overal en door iedereen?

Vrijdag 14 oktober 2022 van 11u45-14u45
Locatie: Auditorium KBC, Havenlaan 2, 1080 Brussel of via livestreaming.

Een minnelijke oplossing bij een geschil is vaak wenselijk. Maar: hoe pak je dit als advocaat best aan? Op basis van welke criteria adviseer je de cliënt om te opteren voor bemiddeling dan wel voor collaboratieve onderhandelingen? Wat zijn de opportuniteiten en risico’s bij het gebruik van online tools?


11u45-12u00: Verwelkoming en inleiding – Prof. dr. Wannes Vandenbussche | Docent burgerlijk procesrecht UGent, advocaat.

12u00-12u45: Wegwijzer: de advocaat en alternatieve vormen van geschillenoplossingMr. Caroline Daniels | Advocaat bij kantoor resolut.

12u45-13u30: E-mediation: fit the forum to the fussMr. Charlotte De Muynck | Advocaat bij Monard Law, erkend bemiddelaar, collaboratief advocaat, arbiter, docent New Deal Academy.

13u30-14u15: Collaboratieve onderhandeling: van exotisme naar onbegrensde juridische creativiteit?Mr. Fleur Goister | Advocaat, wetenschappelijk medewerker VUB, erkend bemiddelaar, oprichter van het FBC-erkende vormingsinstituut Pro Mediation, OVB-docent collaboratief onderhandelen – Dra. Anna Maria Wilmot – Assistente Vakgroep Privaat- en economisch recht,· Faculteit Recht en Criminologie, VUB.

14u15-14u45: Vragen en discussie


Tickets voor deelname in het KBC-auditorium zijn inclusief lunch en hand-outs.
Het boek buitengerechtelijke conflictafhandeling vandaag en morgen, uitgegeven door Wolters Kluwer en dat korte tijd na de seminariereeks zal verschijnen en naar de deelnemers zal worden opgestuurd, is inbegrepen bij alle inschrijvingen.

Voor het volgen van deze sessie worden voor advocaten drie OVB-punten permanente vorming toegekend. Daarnaast is deze opleiding in het kader van de “Mediation Week” erkend door de Federale Bemiddelingscommissie voor twee punten permanente vorming .

Het Instituut voor gerechtelijke opleiding (IGO) neemt de inschrijvingskosten, tussen € 80 en € 125 per persoon afhankelijk van virtuele of fysieke deelname (steeds incl. het verslagboek “Alternatieve geschillenoplossing: vandaag en morgen” te verschijnen begin 2023) van de magistraten, gerechtelijke stagiairs en personeelsleden van de rechterlijke orde voor bovenvermelde opleiding ten laste op zijn begroting, op voorwaarde dat zij effectief aanwezig zijn op de opleiding. Voor hen die zich inschrijven doch niet effectief aanwezig zijn neemt het Instituut voor gerechtelijke opleiding de eventuele kosten niet ten laste. Vervanging door een collega is evenwel toegestaan, die dan met vermelding van naam en functie tekent naast de naam van de vervangen collega.

De inschrijvingen voor deze sessie zijn intussen gesloten. Wij hopen u op één van onze volgende activiteiten te mogen verwelkomen.

Vlaams Pleitgenootschap