Permanente vorming 31.01.2023 – De cybercrisis: hoe omgaan met de gegevenslekken pandemie?

31 januari 2023 12:30 - 14:30

Ransomware, hacking en phishing zijn tegenwoordig schering en inslag. De laatste tijd komen we dagelijks in aanraking met cybercriminaliteit via nieuwsberichtgeving. De sterke toename van het aantal gegevenslekken wordt tevens bevestigd door de Gegevensbeschermingsautoriteit. Zelfs organisaties die een verregaand securitybeleid hanteren, kunnen hiermee te maken krijgen, of het nu gaat om een aanval van een listige cybercrimineel of een onzorgvuldigheid van een werknemer. De vraag is niet óf een onderneming zal worden getroffen, maar wél wanneer.

Uiteraard zijn de gevaren van een gegevenslek niet te onderschatten. Een gegevenslek waarbij gevoelige, vertrouwelijke of andere persoonsgegevens zijn gecompromitteerd, kan desastreuze gevolgen hebben voor zowel voor de organisatie als voor de betrokkenen. Het kan het lekken van persoonsgegevens of kritieke gegevens omvatten, wat niet alleen gevolgen kan hebben voor de organisatie, maar ook voor klanten, dienstverleners en gebruikers. Het kan leiden tot fraude, oplichting of andere vormen van cybercriminaliteit, zoals phishing of hacking, maar ook een verlies aan klanten. Ontdek hoe gegevenslekken kunnen worden voorkomen, opgespoord en aangepakt voordat het te laat is.

In dit seminarie zetten Bastiaan Bruyndonckx en Liese Kuyken uiteen welke gevaren men loopt en hoe men moet omgaan met gegevenslekken. Daarbij gaan zij dieper in op de verplichtingen die men heeft als organisatie die geconfronteerd wordt met een gegevenslek en hoe men hiervan melding maakt bij de Gegevensbeschermingsautoriteit en de betrokkenen.

Bastiaan Bruyndonckx is vennoot bij Lydian in het departement Commercial & Litigation en is hoofd van de praktijken Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) en Informatiebeheer en Gegevensbescherming (Privacy). Bastiaan heeft een ruime ervaring op het gebied van het recht inzake informatie- en communicatietechnologie en is gespecialiseerd in alle aspecten van gegevensbescherming en technologierecht, met bijzondere aandacht voor informatiebeheer, (persoons- en niet-persoons) gegevens, cyberbeveiliging, technologiecontracten, outsourcing, elektronische communicatie en e-commerce. Specifiek voor gegevenslekken biedt het team van Bastiaan data breach and incident response support aan cliënten. Bastiaan is tevens Certified Information Privacy Professional – Europe (CIPP/E).

Liese Kuyken is advocaat bij Lydian en maakt deel uit van de praktijken Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) en Informatiebeheer en Gegevensbescherming (Privacy). Haar praktijk is toegespitst op gegevensbeschermingsrecht (privacy) alsook het recht inzake informatie- en communicatietechnologie. Liese staat cliënten regelmatig bij in zaken op het gebied van gegevensbescherming in een nationale en internationale context, onder meer in advies en bijstand omtrent gegevenslekken en door haar betrokkenheid bij verschillende procedures met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens, zowel voor de Gegevensbeschermingsautoriteit als de Belgische rechtbanken. Ook Liese is Certified Information Privacy Professional – Europe (CIPP/E).

Ticket Type Prijs Winkelmand

Vlaams Pleitgenootschap